توکای باغی ( لهجه گیلکی رامسری: سیاه سَرِت)

ساخت وبلاگ

توکا <strong>سیاه</strong> نوک طلا

نام علمی: turdus  merula

نام انگلیسی: common blackbird/ Eurasian blackbird

نام تبری: siotika

نام گیلکی رامسری: siasaret

پرنده ای با صدای فلوت و زمزمه کننده موسیقی فصل­ ها .

توکا سیاه پرنده­ خوش آواز طبیعت هیرکان است که می ­توان در نقاط مختلفی از این جنگل افسانه­ ای شاهد حرکات این پرنده­ جذاب و پرجنب و جوش بود. پرنده ای که در زمان­ های مختلف آوازهای متفاوتی سر می ­دهد که این آوا در بعضی موارد، نوید بخش فصل­ها است و گاهی خبر از قرار گرفتن او در موقعیت­ های مختلفی همچون استقرار و استراحت زمستانه دارد.

توکا <strong>سیاه</strong> نوک طلا

در توصیف مشخصه­ های توکای سیاه باید گفت در این پرنده، میان نر­ها و ماده­ تفاوت هایی وجود دارد. پرنده نر این گونه به­ طور یکدست سیاه، با منقار و حلقه چشمی به رنگ زرد نارنجی روشن می­ باشد و جثه پری دارد درحالی که پرنده ماده، در سطح پشتی قهوه ای پررنگ و در سطح شکمی قهوه ­ای کمرنگ­ تر است و چانه ­ای پر از خال­ های سفید و منقاری قهوه ­ای دارد. پرنده نابالغ این گونه نیز خرمائی رنگ ­تر و پرلکه تر است. نر بالغ این گونه مایل به قهوه ­ای است و منقاری نسبتا سیاه دارد.

توکا سیاه نوک طلا

این گونه از توکا از انواع مختلفی از حشرات، کرم­ های خاکی، توت و میوه­ های جنگلی، تخم درختان چون داردوست تغذیه می­ کند و عموما منبع تغذیه ­ خود را از روی زمین و یا در محیطی باز به ­دست می ­آورد. در زمینه خوراک، این پرنده را همه چیز خوار نیز نامیده ­اند. در صورتی که به پرواز این توکای زیبا توجه کنید خواهید دید که به هنگام فرود آمدن با دم بالاگرفته و چتری و بال­های فرو افتاده روی زمین می­ نشیند.

توکای سیاه که در زبان تبری آن را سیوتیکو می ­نامند، در درخت زار­ها و باغ­ها زندگی می ­کند و برای خود لانه ­ای شکیل با نوارهایی از گل و به شکل فنجان می­ سازد. دانش بومی گروه محیط زیستی اسپرز در این زمینه نشان می ­دهد که توکای سیاه اغلب لانه­ ی خود را در درختانی چون انجلی و داردوست می سازد، از موادی چون خزه درختان ، کاه و پر استفاده می­ نماید، به­ صورتی که پس از ساخت لانه با پایه­ ی چوبی آن را با خزه پوشانده و با ترکیبی از کاه و پر سطح نرمی در آن ایجاد می­ نمایند. استتار خانه برای توکاها بیش از ارتفاع محل ساخت لانه اهمیت دارد بطوریکه لانه­ ی آنان در ارتفاعات نیم  الی ۱۵متری از سطح زمین نیز ساخته شده است. توکای سیاه به آشیانه خود پایبند و در حفظ آن بسیار کوشا می­ باشد و  مادامی که در لانه خود احساس خطر ننمایند آن را تا یک سال نگاه خواهد داشت  و پس از آن اقدام به جابجایی می­ نماید. همانطور که گفته شد توکا نسبت به استتار لانه خود و دیده شدن مکان آن بسیار حساس می ­باشد و در صورتی که مشاهده نماید انسان بیش از دوبار به لانه ­ی او نزدیک شود لانه را ترک خواهد نمود، حتی اگر در لانه تخم گذاشته باشد. جنگل نشینان در اصطلاح این عمل را قهر کردن دانسته و فردی را که باعث آزار این پرنده و ترک آن از لانه گردد نکوهش می ­نمایند.

توکا سیاه نوک طلاتوکای سیاه یکی از پرندگان اصلی جنگل هیرکان می­ باشد و جنگل نشینان علاقه ­ی بسیاری به آوای این پرنده داشته و آن را پرنده­ ی زندگی می­ نامند. علاوه بر این در گذشته  توکای سیاه یکی از پرندگان مورد علاقه­ی جنگل نشینان برای تامین آذوقه­ی گوشتی مورد نیاز آنان بوده است که آن را دارای خواص درمانی بسیاری می ­دانستند. جنگل نشینان اغلب در شکاری که به اصطلاح آن را میشکاسو می ­نامیدند، پس از غروب آفتاب و با چراغ قوه به جستجوی آنها پرداخته و پرنده را به تعداد محدودی شکار می­ نمودند تا نیاز یک وعده غذایی خویش را مرتفع سازند. امروزه جنگل نشینان با وجود کاهش تعداد پرندگان این گونه در جنگل­ های هیرکان از شکار این حیوانات پرهیز نموده و مانع از شکار پرندگان و سایر حیوانات جنگل توسط شکارچیان غیر مجاز می­گردند و می توان از جنگل نشینان هیرکان به­ عنوان محیط بانان طبیعیت هیرکان افسانه ­ای نام برد.

گونه های توکا ساکن هیرکان:

توکا سیاه

توکا باغی

توکا بال سرخ

منبع: دانشنامه گروه محیط زیستی و گردشگری اسپرز

دریافت ویدئو:

 https://mihanvideo.com/video/23615/3669/%D9%BE%D8%B1%D9%86%D8%AF%D9%87_%D8%AA%D9%88%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A7_%D8%A8%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%AF

 

رونق بازارهای محلی و فروش مستقیم اقلام کشاورزی از تولید به مصرف نیازمند توجه بیشتر مسئولین است...
ما را در سایت رونق بازارهای محلی و فروش مستقیم اقلام کشاورزی از تولید به مصرف نیازمند توجه بیشتر مسئولین است دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mw1 بازدید : 217 تاريخ : پنجشنبه 10 آبان 1397 ساعت: 23:16